Citroninkokt vit sparris
Om den gröna sparrisen klassas som vårens konung så är den vita utan tvekan drottning!
Personligen håller jag denna något senare primör lite högre. Medans den gröna, lila och ibland även gula sparrisen är makalöst uppiggande i både smak och utseende så har den vita ett annat djup. Under tiden som den gröna fått sola sig vårsnygg så har den något blekare kusinen istället växt sig stark och smakrik under jorden. Den är något hårdare vilket gör att användningsområdena är desto fler!
12 vita sparrisar
3 schalottenlökar
1 knippe gräslök
3 dl citronsaft
500 g socker
60 g salt
500 g smör
150 g macadamianötter
1 msk äppelcidervinäger
Ingredienser för fyra personer.
Vinägrett på brynt smör
Sätt ugnen på 200 °C.
Smält 300 gram smör i en kastrull på hög värme. När smöret är helt smält, sänk plattan till medelvärme och rör konstant tills smöret fått en fin gyllenbrun färg med en nötig doft.
Rosta halva mängden macadamianötter i en ugnsfast form tills gyllenbruna. Grovhacka nötterna och blanda ner i smöret.
Skala och finhacka schalottenlökarna. Skär gräslöken tunt och blanda alltsammans med det varma smöret. Avsluta med att tillsätta äppelcidervinäger.
Servera vinägretten varm. Resterande macadamianötter kan användas för att riva fint över hela anrättningen.
Citroninkokt vit sparris
Blanda 300g socker, 60g salt, citronsaften och 1,5 liter vatten i en stor kastrull. Värm upp under omrörning tills sockret och saltet löst sig.
Skala den vita sparrisen från knoppen till botten noggrant. Skär bort den ”träiga” nederdelen på cirka två till tre centimeter. Slantarna går utmärkt att spara till soppa.
Koka upp citronlagen, tillsätt sparrisen och låt koka i ungefär 1-2 minuter. Kyl sedan ner citronlagen och sparrisen var för sig. När lagen är kall, lägg tillbaka sparrisen och låt ligga så länge som möjligt.
Precis innan servering: Hetta upp en panna på medelvärme, skär vardera sparris i tre jämnstora bitar. Gå i med en bra bit smör i pannan och vänta tills smöret har tystnat. Tillsätt sparrisen och stek bitarna tills de blivit vackert gyllenbruna.
Serveringsförslag
Servera gärna sparrisen och vinägretten med lite nykokt färskpotatis, syrlig rabarber, gräddfil samt finriven macadamianöt.
Gå ut och upptäck allt vad våren har att erbjuda!
Denna rätt avslutar jag med vilda smakrika örter, något som många anser vara ogräs ser jag som vacker gratis mat!
(Var varsam med vad du äter, dubbelkolla alltid med kunniga)
Exempel på vilda, ätbara örter: kirskål, älgört, ängsyra, spansk körvel.