Grön sparrissoppa!
För mig är denna lättlagade soppa en riktig vårklassiker! Under försommarens alla grillkvällar kan det råka bli en del sparris på menyn.
I och med det blir det också en del ”svinn” så som träiga ändbitar och skal. Frys in allt i omgångar tills du har tillräckligt för en laddning soppa!
Ingredienser:
500g grön/lila sparris
2 st stora potatisar, fast sort
1/2 purjolök
2 st vitlöksklyftor
2 st lagerblad
3 dl vitt vin/torr cider
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
5 dl Hönsbuljong, alt grönsaksfond
65 g färsk spenat
Tillvägagångsätt:
Snitta purjolöken på längden så att alla lager syns tydligt, Spola bort eventuell jord och smutts under rinnande vatten.
Skala vitlöksklyftorna och skär dem tunt tillsammans med purjolöken.
Skala potatisen och skär den i centimeterstora bitar.
Värm en kastrull på medelvärme, gå i med lite olivolja. Fräs purjolök, vitlök och lagerblad i cirka tre minuter. Det ska inte uppstå någon färg, rör därför om i fräset med jämna mellanrum.
Tillsätt potatis och vitt vin, låt koka tills att hälften av vinet återstår.
Gå därefter i med grädde, crème fraiche och buljong.
När potatisen kokat mjuk går du i med sparrisbitarna som får koka med de sista två minuterna.
Mixa soppan slät i en kannmixer tillsammans med spenaten.
Smaka av med salt, peppar och lite citronjuice.