Fabians Moules mariniére
Den blygsamma blåmusslan är ett fantastiskt litet skaldjur som både är lättillgängligt, billig och hållbar. För att inte nämna otroligt smakrik och god!
En världsberömd, fransk klassiker är att snabbt tillaga dessa fantastiska blötdjur i vitt vin. Slutresultatet är en saftig mussla och en buljong full med god smak av hav och behaglig vinsyra.
I originalreceptet utesluts ofta grädden. Jag väljer att ha med den i mitt recept då jag anser att smakerna höjs ytterligare.
Det här är min något mer färgstarka tolkning på en personlig all time favorite!
Ingredienser:
1 nät färska blåmusslors
6 dl vitt, tort men framförallt gott vin (alt. en god torr äppelcider)
1 dl vispgrädde
25 g smör
2 st stjälkar selleri
½ mindre purjolök
1 fänkål (spara fänkålsdillen som garnering)
½ grön chili
1 vitlöksklyfta
2 kvistar timjan
1 lagerblad (gärna färskt)
1 tsk fänkålsfrön (malen)
1 knippe persilja
70 g bladspenat
Surdegsbaguette till servering
Tillvägagångsätt:
Tvätta musslorna i kallt vatten och avlägsna synligt skägg med hjälp av en skalkniv. Kasta alla redan öppna samt trasiga musslor. Låt musslorna ligga i kallt vatten tills det är dags.
Snitta purjolöken på längden så att alla lager syns tydligt, Spola bort eventuell jord och smutts under rinnande vatten. Skär purjolök, vitlök, selleri och chili tunt.
Hetta upp en rymlig, tjockbottnad gryta på medelvärme. Tillsätt en duktig skvätt olivolja samt smör. Gå därefter i med grönsakerna tillsammans med timjan, lagerblad och fänkålsfröna.
Varken lök eller sellerin ska få färg, de ska endast svettas och bli något mjuk. Därför är det viktigt att röra runt med jämna mellanrum. Häll av vattnet från musslorna.
Maxa värmen på spisplattan, gå i med musslorna, skaka grytan lite försiktigt och tillsätt sedan vinet. Förslut grytan med ett lock och låt musslorna koka i ungefär 3 – 5 minuter eller tills att alla skal har öppnats, inte längre än så. Fiska upp musslorna med en hålslev och lägg över i serveringsskålar.
Sänk åter spisplattan till medelvärme. Tillsätt grädden och låt soppan koka ner tills att två tredjedelar kvarstår. Mixa därefter musselsoppan med spenat och hälften av persiljan till en helt slät och ljusgrön sås. Smaka av med lite citronsaft, salt och svartpeppar.
Häll rikligt med sås över musslorna. Garnera med finhackad gräslök, persilja, chili och fänkålsdill.
Servera musselgrytan med varm surdegsbaguette för optimal känsla!